Moet ik mijn website updaten?

Moet ik mijn website updaten?

Heb je een website, dan zul je deze moeten onderhouden. Maar waarom eigenlijk? In deze blogpost geven we je 5 redenen waarom je jouw website zou moeten updaten.

Al het bezit heeft onderhoud nodig.

1. Beveiliging 

Met regelmaat worden updates beschikbaar gesteld voor online software die beveiligingslekken dichten. Pas je deze updates toe, dan voorkom je hiermee dat een kwaadwillende onrechtmatig toegang krijgt via deze gaten in jouw website. 

De meeste websites maken gebruik van open source software. Zeker in dit soort gevallen is het toepassen van updates van belang. Bij open source software worden zogenaamde release notes publiekelijk toegankelijk. In deze release notes staat per versie van de software aangegeven wat er aan functionaliteit in zit. Hierdoor is het niet alleen voor jou als website eigenaar zichtbaar, maar ook voor hackers. Update je jouw website dus niet, dan loop je risico.

Beveiliging van jouw website

2. Online vindbaarheid

Zoekmachines als Google verbeteren dagelijks hun zoekalgoritmen. Dit zijn vaak kleinere updates. Een aantal keer per jaar worden de grotere updates uitgerold. Deze hebben invloed op de vindbaarheid van jouw website. Werk je jouw website niet bij, dan kan dit invloed hebben op de manier waarop je wordt geïndexeerd in de zoekresultaten.

Heb je op dit moment bijvoorbeeld nog geen SSL certificaat op jouw website, dan kan dit een negatieve uitwerking hebben op jouw online vindbaarheid en bezoekersgedrag. Een SSL-certificaat is namelijk een zogenaamde rankingfactor van Google. Zie ook onze blogpost "Het is nu echt tijd om over te stappen naar HTTPS". 


3. Snelheid

De snelheid en performance van jouw website draagt in grote mate bij aan de gebruiksvriendelijkheid. Een trage website zorgt voor een slechte gebruikerservaring en bovendien ook een hogere bouncerate. Wanneer bezoekers jouw website snel verlaten, dan kan heeft dit een negatieve invloed op de ranking van jouw website.

Werk je je website niet bij en houd je je niet aan de laatste aanbevelingen van Google PageSpeed, dan ga je hier op termijn problemen van ondervinden. Je bezoekersaantallen zullen dalen en daarmee ook je ranking.

Google Page Speed

Google Page Speed testresultaten van pluut.nl

4. Nieuwe functionaliteit

Het uitrollen en toepassen van updates op jouw website zorgt er niet alleen voor dat er verbeteringen in bestaande functionaliteit wordt toegepast. Ook wordt regelmatig nieuwe functionaliteit beschikbaar gesteld, die het jouw leven als website eigenaar makkelijker maakt. 

Voorkomen is beter dan genezen.

5. Bugfixes

Last but not least: bugfixes! Niets is vervelender dan een bug in jouw website. Hier wil je snel vanaf, want het kan je werk belemmeren. Hoe sneller je updates hebt toegepast, hoe eerder je hier vanaf bent. Dit is ook de reden dat we een onderhoudscontract aanbieden aan onze opdrachtgevers. Op deze manier kunnen wij als webdevelopers zelfstandig updates uitvoeren en ben je als klant verzekerd van een korte oplostijd.

Moet je jouw website updaten?

Wij zeggen altijd "ja!". Je ontkomt er immers niet aan dat jouw website veroudert. In de loop van de tijd komt steeds meer en betere functionaliteit beschikbaar. Is jouw website een belangrijke asset van jouw onderneming, dan wil je meegaan met de tijd. De concurrent zit immer niet stil!

Wil je weten wat structureel onderhoud voor jouw website kan betekenen?

Neem contact op met Wouter Pluut. Hij helpt je graag verder.

Meer informatie