Het is nu echt tijd om over te stappen naar HTTPS

Het is nu echt tijd om over te stappen naar HTTPS

In de maanden juli en oktober van 2018 worden belangrijke browser updates verwacht die ervoor zorgen dat bezoekers worden gewaarschuwd voor websites die niet zijn uitgerust met een SSL-certificaat.

Voorgaande browser updates

In de afgelopen jaren zijn er door verschillende browserfabrikanten als Google en Mozilla diverse updates uitgerold die ervoor moeten zorgen dat het gebruik van SSL wordt gestimuleerd. Door (subtiele) meldingen weer te geven dat websites niet uitgerust zijn met SSL, werden website-eigenaren de afgelopen periode op een nog enigszins subtiele manier gewezen op het belang van een HTTPS-verbinding. Deze updates hebben geresulteerd in de volgende cijfers, aldus Google:

  • meer dan 68% van het Google Chrome verkeer op Android en Windows is beveiligd met SSL
  • meer dan 78% van het Google Chrome verkeer op Chrome OS en Mac is beveiligd met SSL
  • 81 van de top 100 websites in de wereld gebruikt HTTPS als standaard

Een stap verder

Google wenst nog een stap verder te gaan en heeft in haar aankomende browser-releases aanpassingen verwerkt die ervoor zorgen dat meldingen nog prominenter worden weergegeven.

Werden voorheen alleen meldingen weergegeven indien men invoervelden gebruikte op een niet met SSL uitgeruste website, straks zal er altijd een melding worden weergegeven als een website niet uitgerust is met SSL. Het zal dan niet meer uitmaken of er überhaupt invoervelden worden getoond. 


Verschil in Google Chrome versies 

Op het moment dat je als bezoeker bezig bent met het invullen van invoervelden, zal er een rood oplichtende melding worden weergegeven in de adresbalk.

"Not secure" waarschuwing in Google Chrome 

Overstappen op SSL

Mocht je op dit moment nog geen SSL-certificaat tot je beschikking hebben, dan wordt het nu toch echt tijd om hiernaartoe over te stappen. Het is niet alleen in het belang van het vertrouwen richting je bezoekers, maar ook een grote stap naar het verbeteren van een veiliger internet.

Bronnen:

Nog niet in het bezit van een SSL-certificaat?

Wouter adviseert je graag over de mogelijkheden.

Neem contact op met Wouter Pluut