Laracon 2017

Laracon 2017

Op 29 en 30 augustus zijn mijn collega Nathan en ik naar Laracon geweest. Laracon is een internationaal evenement over het PHP framework Laravel. Hier komen 750+ Laravel developers bij elkaar om hun passie te delen, namelijk het bouwen van moderne webapplicaties.

Tijdens het evenement hadden wij de mogelijkheid om verschillende presentaties en workshops te volgen. Hieronder onze bevindingen van beide dagen.

DAG 1

Botman

Door Marcel Pociot

Botman is een chatbot framework gebaseerd op het Laravel framework. Hiermee is het vrij simpel om over meerdere platformen een chatbot in te zetten. Tijdens deze presentatie werd de basis uitgelegd. Het opzetten van verschillende services en het configureren ervan is zo simpel als het invullen van een API key in de config.

Het luisteren naar berichten is vrij makkelijk aan te geven, evenals het verzenden van berichten en het houden van gesprekken. Met behulp van de middleware, kunnen wij inhaken op verschillende events die botman heeft. Ook is er een mogelijkheid om Natural Language Processing toe te passen. Dit houdt in dat we op basis van natuurlijke menselijke communicatie een chatbot kunnen maken. Hierdoor lijkt het net of de gebruiker een gesprek heeft met een echte persoon.

(De-)normalisation

Door Max Brokman 

In een database kunnen enorm veel relaties bestaan. Hoe meer relaties je wilt opvragen, hoe langer het duurt voor je resultaat er is. Deze presentatie gaat over het optimaliseren van deze relaties en hoe je dat voor elkaar kan krijgen. De presentatie was vrij technisch, waardoor het al snel complex wordt om dit toe te passen als je al een database hebt staan.

De optimalisatie maakt gebruik van tabellen in de database waar de resultaten in bewaard worden. Hierdoor hoeft de server geen complexe opdrachten uit te voeren wat voor vertraging zorgt. Wel moeten er scripts geschreven worden voor de bijwerkingen van de resultaten.

Bruce Lee Driven Development 

Door Jeroen van der Gulik

Bruce Lee is in zijn leven langs enorm veel dojo’s geweest om te leren van de beste. Van al deze verschillende technieken heeft Bruce Lee delen gebruikt die voor hem goed werken en andere delen aangepast zodat deze beter werken in zijn eigen techniek. Zo zouden wij dat ook moeten doen in de software industrie.

Jeroen liet d.m.v. verschillende quotes zien dat Bruce Lee iemand was die in de software industrie had kunnen zitten:

‘A goal is not always meant to be reached, it often simply as something to aim at.’ - Bruce Lee

‘In order to take my cup of water you must first empty your cup.’ - Bruce Lee

Jeroen verwees ook naar een website die hierbij goed kan helpen. Op dev-books.com staan allemaal boeken die voornamelijk over Driven Development gaat.

Bad UX is not an option

Door Rizqi Djamaluddin

Tijdens het maken van websites wordt er vaak vanuit gegaan dat mensen weten hoe het werkt. Terwijl dit uiteraard niet (of nooit) het geval is. Tijdens deze presentatie werd er ingegaan op de user experience, hoe je deze kan verbeteren en wat de valkuilen zijn.

Er werden voorbeelden getoond over hoe we een betere user experience kunnen maken door om de verwachtingen heen te bouwen. Rizqi nam ons mee in zijn verhaal uit Indonesië. Het ging over de delen van de bevolking die nog nooit met internet in aanraking zijn geweest. Deze mensen werden als input gebruikt voor het boeken van een treinreis. Rizqi liet op deze manier zien dat je de gebruiker het juiste pad kunt laten nemen door te sturen. Hieronder de foto’s van die het duidelijker laten zien: 

Naast alleen design voorbeelden, had Rizqi ook een voorbeeld hoe het met de tekst kan: 

Ook had Rizqi aan het einde van de presentatie een opsomming gemaakt: 

Al met al een van de toffe presentatie’s waar we zeker wat mee kunnen.

Design patterns

Door Bobby Bouwmann

Laravel maakt gebruikt van verschillende design patterns. In deze presentatie werd er door Bobby Bouwmann dieper ingegaan op hoe en waarom deze design patterns worden gebruikt. Design Patterns zijn essentieel voor elke applicatie. Zij vormen de structuur van de applicatie. Door structuur kan een applicatie beter onderhouden worden en kunnen nieuwe functionaliteiten makkelijker geïmplementeerd worden.

State of laravel

Door Taylor Otwell

In de nieuwe versie van Laravel zitten weer veel verbeteringen en nieuwe functies. Taylor Otwell , de maker van Laravel, heeft uitgelegd welke functies er zijn aangepast en welke functies er zijn toegevoegd. De meeste functies zijn aangedragen door de community en de ontwikkelaars die met het Laravel framework werken.

Taylor deelde met ons zijn gedachtengang over het framework, zodat wij weten welke kant het framework opgaat. Op dag 2 werd er een nieuwe versie van Laravel uitgebracht, Laravel 5.5 LTS. Dit is een Long Term Support versie. Dat houdt in dat er de gedurende jaren een goede support aan het framework wordt gegeven. Denk hierbij aan bugfixes en eventueel nieuwe toevoegingen.

DAG 2

When shit hits the fan

Door Eryn O’Neil

Wanneer er dingen fout gaan, is het belangrijk dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. En voor de volgende keer: hoe voorkom je het zelfde probleem in de toekomst? Plan vooruit, zorg dat er plannen zijn voor verschillende situaties. Blijf rustig en zorg dat je duidelijk communiceert met je collega’s over het probleem. De presentatie was niet technisch en vooral gericht om een bepaalde workflow te maken voor problemen die op korte termijn opgelost moeten worden. Zeer interessant dus.

Algolia search

Door Julien Bordeau

Algolia is een platform om uitgebreide en complexe zoekopdrachten uit te voeren. In deze workshop werd uitgelegd hoe dit platform werkt. Tijdens de workshop kregen we uitleg over hoe simpel het is om het te implementeren in Laravel. Het platform zorgt ervoor dat het zoeken razendsnel wordt. Naast de implementatie kregen we ook te zien hoe we een zoekalgoritme konden aanmaken om het zoeken flink te verbeteren.

Make your design not look terrible

Door Laura Elizabeth  

Veel webdevelopers zijn niet goed in het maken van goede designs. Laura nam ons mee in haar verhaal met een klant die een herontwerp van zijn website wilde hebben. Ze nam de oude website als voorbeeld om zo het nieuwe design te maken. Door middel van een stappenplan liet ze zien dat je een goed design kon neerzetten. Een leuke maar ook erg leerzame presentatie over het maken van goede designs.

Stop listening to the internet

Door Femke van Schoonhoven

Het is ongelooflijk hoe vaak we 'ja' zeggen of ons zorgen maken over wat andere mensen denken. Is dit iets wat we voor onszelf doen of is dit voor iemand anders? En misschien wel belangrijker, is het gezond voor ons? Femke vroeg vooral aan ons of we meer bezig waren met anderen dan met onszelf. Volgens Femke haar onderzoeken is het beter om de focus te kunnen leggen op de dingen die er echt toe doen en waar jij een waarde aan kan geven. Zo kan je nog beter je eigen weg creëren en je tijd beter benutten.    

Inside Vue components

Door Evan You

De laatste presentatie ging over Vue JS, een framework voor het maken van progressieve gebruiker-interfaces. Evan ging heel diep in op hoe het renderen van Vue componenten werkt. Het was zeer interessant, maar vooral heel complex. Het is interessant om te zien wat de gedachtegang achter een framework of een bepaald idee is.