VueJS aan je toolkit toevoegen

VueJS aan je toolkit toevoegen

Wat is VueJS en waarom zou je het aan je toolkit willen toevoegen? Vue is een innovatief framework dat met componenten werkt waardoor je robuuste interfaces kan maken.

Wat is VueJS?

VueJS is een JavaScript framework dat het makkelijk maakt om de code die je schrijft in componenten op te delen, dit heeft veel voordelen maar ook een paar nadelen.

Als je bekend bent met Objectgeoriënteerd programmeren dan weet je vast wel hoe overzichtelijk en tegelijkertijd verwarrend het kan zijn als je er net mee begint. Maar zodra je een compleet beeld heb gevormd van OOP dan is het een makkie. VueJS is ongeveer hetzelfde concept, je deelt je code op in stukjes die je overal kunt hergebruiken.

Een groot voorbeeld hiervan is VueComponents; deze website heeft kant-en-klare components die je gemakkelijk in je eigen project kunt gebruiken. Maar functionaliteit is niet het enige wat veelzijdig is, je kunt bijvoorbeeld ook een standaard set aan UI elementen vinden of integratie met Bootstrap.

Waarom zou ik VueJS gebruiken?

Je hoeft het niet per sé te gebruiken, maar als jij je (development-)leven makkelijker wilt maken, en VueJS past goed bij het project waar je aan werkt, dan is het zeker een aanrader om te gebruiken.

Natuurlijk zijn er ook andere frameworks zoals React en Angular. Deze zijn dan ook zeer populair. Maar veel van deze frameworks zijn te groot of ingewikkeld om te gebruiken. Het is dan ook aan te raden om alle opties na te gaan om te kijken of VueJS ook voor jouw project is bestemd. VueJS is een mooie middenweg die krachtig maar ook flexibel is.

Het gebruiken van VueJS is voor de meeste mensen die al bekend zijn met JavaScript en HTML een kleine opstap. Na een paar uur de documentatie door te nemen en enkele test projectjes te schrijven, merk je al snel dat het best logisch in elkaar zit en dat het framework zich gedraagt zoals je verwacht. En om het plaatje compleet te maken is er ook nog een VueJS plugin voor zowel Chrome als FireFox waarmee je makkelijk je VueJS project kunt debuggen.

Als jouw project of een onderdeel ervan responsive is en als een applicatie moet werken dan is VueJS een goede keuze. Een voorbeeld van zo'n applicatie is een administratie paneel (waar trouwens hier al een component voor geschreven is) om live de verkoop van je producten te volgen.

Is het op langere termijn ook bruikbaar?

VueJS heeft een actieve community die hard werkt aan VueJS zelf. Daarnaast is onlangs VueJS 3.0 aangekondigd die nog sneller, kleiner, en beter wordt.

Veel frameworks kampen met het probleem dat ze meerdere honderden KB's groot zijn. VueJS lost dit op door functionaliteiten weg te halen die niet gebruikt worden. Dit scheelt in de laadtijd van je pagina en dataverkeer.

Zoals je ziet is VueJS gefocust op de toekomst en gaat het mee met de tijd en technologische ontwikkelingen.

Vooral in combinatie met October CMS is het zeer krachtig.

Conclusie

VueJS is een klein en krachtig framework om mooie webapplicaties te bouwen. Daarnaast zit er ook een actieve community achter die maar al te graag meehelpt aan het project.

Met de smartphone die nu meer gebruikt wordt dan een PC, is het belangrijk om een zo 'native' mogelijk gevoel te geven aan de gebruiker. Met VueJS kan dat prima (vooral in combinatie met Onsen).

Dus wil je een goede applicatie neerzetten zonder al teveel moeite dan raad ik VueJS aan. Vooral in combinatie met October CMS is het zeer krachtig. October CMS is gebouwd op het Laravel framework en dit framework heeft een goede integratie met VueJS. Daarmee kun je hele mooie plugins schrijven die herbruikbaar zijn. Dit scheelt je veel tijd tijdens de ontwikkelfase van een website.