De voordelen van October CMS

De voordelen van October CMS

October CMS is een gratis, open-source CMS-platform gebaseerd op Laravel. Een eenvoudig modulair CMS met een mooie interface die bijzonder intuïtief werkt. 

OctoberCMS

Laravel

October CMS is gebaseerd op Laravel. Laravel is een open source framework gebaseerd op de MVC structuur. Het Laravel framework zorgt ervoor dat het schrijven van PHP code gemakkelijker wordt gemaakt voor de ontwikkelaars. 

Open Source

Open source wil zeggen dat iedereen naar de code kan kijken. Hierdoor kunnen bestaande bugs worden opgelost en nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd door vrijwilligers. Het voordeel hiervan is dat niet een bedrijf nieuwe functionaliteiten of bug-fixes hoeft te schrijven, maar dat iedereen dit kan doen. Uiteraard wordt voor elke aanpassing wel eerst gekeken of de aanpassing werkt voordat deze met een update mee komt naar alle gebruikers.

YAML

Yaml is een human friendly data serialisatie standaard die voor meerdere programmeertalen werkt. In October CMS worden YAML bestanden onder andere gebruikt om snel formulieren en lijsten te genereren. Dit bespaart veel tijd met het maken van formulieren. Deze tijd kunnen we dan bijvoorbeeld weer stoppen in het maken van extra features.

Plug-ins

Met meer dan 1000 unieke plug-ins in de officiële Marketplace is er voor enorm veel taken al een bestaande oplossing. Door gebruik te maken van deze plug-ins kunnen we dus op een makkelijke manier veel tijd besparen en toch toffe features inbouwen die het onderhoud van de site makkelijker maken, de site sneller maken, of het voor de bezoeker prettiger maken.

"Everything should be made as simple as possible, but not simpler"

Albert Einstein`

Uitbreidbaar

October CMS is makkelijk uitbreidbaar. Met behulp van Laravel's artisan commando's is het aanmaken van een plugin of componenten in enkele seconde gebeurd. Daarnaast is het met de artisan commando's ook mogelijk om October CMS te updaten. 

php artisan october:update
php artisan create:plugin Pluut.PluginNaam

Met behulp van de plug-ins is het enorm makkelijk om nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Ook is het mogelijk om bestaande functionaliteiten uit te breiden. 

Simpele installatie

Het installeren van October CMS is zo gebeurd. Met behulp van één enkel commando. Na de installatie hoeft alleen nog de database geconfigureerd worden en je kan aan de slag! 

Composer create-project october/october projectnaam

Twig

Twig is een template parser die standaard wordt gebruikt door October CMS. Door gebruik te maken van twig kunnen we vele malen sneller de front-end opzetten. In onderstaand voorbeeld is het verschil te zien tussen PHP en Twig.  

// PHP
echo $var;
echo htmlspecialchars($var, ENT_QUOTES, 'UTF-8');

foreach($articles as $article) {
    echo "<h1>" . $article->title . "</h1>";
}


// Twig
{{ var }}
{{ var | escape }}

{% for article in articles %}
    <h1> {{ article.title }} </h1>
{% endfor %}

Zoals je ziet is de Twig variant niet alleen makkelijker te lezen, ook scheelt het heel veel puntkomma's en apostrofs wat het minder foutgevoelig maakt. Twig maakt je code dus niet alleen overzichtelijker maar ook vele malen makkelijker om te onderhouden.

Wil jij ook meer vrijheid in je October CMS?

Dat kan! Wij helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Conclusie

Voor webdevelopers is October CMS een ideaal pakket. October CMS heeft genoeg handige features maar is niet bloated met features die niet gebruikt worden, zoals bij sommige grote CMS systemen. Toch kan je enorm veel met October CMS. Van simpele websites tot complexe web-apps. Door de uitbreidbaarheid en het aanbod aan plug-ins is het ook makkelijk om extra functionaliteit toe te voegen met een enkele klik.