Android P developer preview

Android P developer preview

Google heeft de nieuwste developer preview vrijgegeven van Android P. Deze nieuwe Android versie komt met veel verbeteringen en nieuwe functionaliteiten. In deze blogpost kijk ik naar de nieuwe verbeteringen en functionaliteiten die Google heeft ingebouwd.

Notificaties

Op het moment zijn er al een aantal notificatiestijlen die apps kunnen gebruiken. Android P voegt een nieuwe optie "MessagingStyle" toe. Developers kunnen conversaties tonen, inline foto's toevoegen en zelfs smart replies suggereren. Op het moment van schrijven is het echter nog niet duidelijk hoe deze smart replies worden gegenereerd. 

Indoor positioning & directions 

Android P voegt support toe voor het IEE 802.11mc Wi-Fi protocol, beter bekend als Wi-Fi Round-Trip-Time (RTT), om beter te profiteren van indoor locaties. Met Android P kunnen apps door middel van de nieuwe RTT API's de afstand berekenen van RTT-capable Wi-Fi Access Point (AP). Om de afstand te bepalen moet "Location sharing" en "Wi-Fi scanning" aan staan. Ook moet de app de "ACCESS_FINE_LOCATION" permissie hebben. Om privacy te waarborgen is het alleen mogelijk voor de telefoon om de afstand tot de AP te zien. De AP's zelf zien de afstand niet. 

Screenshots

In de meeste Android versies kan er een screenshot gemaakt worden door middel van het tegelijk indrukken van de power- en de home-knop. Met de komst van Android P is het ook mogelijk om alleen de power knop even ingedrukt te houden om vervolgens op screenshot te klikken.   

Volume controle

In de huidige versies van stock Android beheren de volume knoppen standaard het volume van de ringtone als er geen media geluid afspeelt. Met de komst van Android P is dit aangepast waardoor standaard het volume van de media wordt aangepast en niet meer het volume van de ringtone. Ook komt er nu onder de volume-slider van de media een knop waarmee de ringtone aan, uit en op vibrate kan worden gezet.  

Lockdown mode

Naast de nieuwe 'Screenshot' feature in het power menu is ook een nieuwe "Lockdown" mode toegevoegd. Als deze wordt aangezet is het niet meer mogelijk om met biometrische methodes, zoals fingerprint-scanner en face-recognition, het apparaat te ontgrendelen. Het is dus alleen nog mogelijk om door middel van een pincode het apparaat te ontgrendelen. Deze nieuwe feature kan worden aangezet onder "Settings" -> "Security & location" -> "Lock screen preferences" -> "Show lockdown option". Als deze optie aan staat wordt de "Lockdown" optie toegevoegd aan het power menu. Op het moment is de "Lockdown" mode geen toggle en moet na elke ontgrendeling opnieuw worden geactiveerd. Wel blijft de optie in het power menu gewoon zichtbaar. 

Background apps hebben geen toegang meer tot de microfoon en/of camera

In Android P hebben apps die "idle" zijn of op de achtergrond draaien geen toegang meer tot de microfoon, camera en andere SensorManager sensoren. De aanpassing in Android Oreo waardoor er een notificatie getoond wordt wanneer er een app in de achtergrond draait blijft bestaan. Taferelen zoals in onderstaande video zijn dus niet meer mogelijk aangezien apps dus een notificatie moeten tonen als ze actief op de achtergrond draaien. 

Notch support

De notch is het meest bekend van de laatste iPhone en wellicht een van de meest gediscussieerde nieuwe features die ingebouwd wordt. Toch is het geen onbelangrijke feature aangezien tijdens de Moblie World Congress (MWC) toch een aantal telefoons een "notch" heeft. Developers zijn nu dus in staat om alvast te testen hoe hun apps werken met de telefoons die een notch hebben. 

HTTPS is de nieuwe standaard in apps

Vele apps halen data op van het internet, bijvoorbeeld om in te loggen of om bijvoorbeeld een feed te tonen. Bij het ophalen van deze data wordt over het algemeen een van deze protocollen gebruikt: HTTP of HTTPS. Het voordeel van HTTPS tegenover HTTP is dat bij HTTPS de data versleuteld wordt verstuurd waardoor het voor iemand die je data probeert te onderscheppen vrijwel onmogelijk wordt om iets met de data te doen. Alhoewel het (nog) geen verplichting is om HTTPS te gebruiken is het wel een stap in de juiste richting doordat developers expliciet aan moeten geven dat ze de onveilige HTTP variant willen gebruiken. 

Easter egg

Uiteraard is er ook een nieuwe easter egg die bij de nieuwe Android versie hoort. De easter egg kan worden geactiveerd door naar instellingen te gaan. Vervolgens op systeem te klikken. Hierna klik je op "over dit toestel". Als je nu op Android versie klikt verschijnt er een pop-up waarin wat technische informatie staat over de huidige versie. Als je nu op de Android versie klikt verschijnt de easter egg.  

Afsluiting

Het is nog niet duidelijk waar de P voor gaat staan. De meeste geruchten zijn op het moment "Popsicle", "Pie" en "Pancake". Android P heeft nog geen officiële releasedatum op het moment van schrijven, maar het is aannemelijk dat eind augustus de versie beschikbaar wordt gesteld.